Obsah

Ako správne kompostovať

Typ: ostatné
kompostovanie ČO PATRÍ A ČO NEPATRÍ DO KOMPOSTÉRA.
Do kvalitného kompostu môžete pridať skoro všetky organické odpady z dvora, záhrady aj domácnosti. Ideálna je čo najrôznorodejšia zmes materiálov.

 

Čo patrí do kompostu:

všetok záhradný odpad ako: tráva, lístie, seno, slama, burina, piliny, drevná štiepka, hlina, odrezky z viniča, VYCHLADNUTÝ popol z uhlia a dreva

Naše tipy na uľahčenie kompostovania:

Ak máte na jedenkrát napríklad veľa pokosenej trávy, lístia alebo štiepky, môžete kompostovanie urýchliť urýchľovačom kompostu (dá sa kúpiť v obchode), ktorý tvorí zmes mikrobiologických kultúr a enzýmov ekologicky rozkladajúcich všetok organický odpad rastlinného pôvodu. Výrazne urýchľuje rozklad čerstvých kompostov a vysokých záhonov.

Ak sa vám stane, že odpadu máte toľko, že sami ho nedokážete skompostovať a nezmestí sa do kompostéra, môžete váš záhradný odpad uskladniť a neskôr kompostér doplniť.

kuchynský odpad: káva, čajové vrecúška, podrvené škrupiny z vajec, bioodpad z kuchyne (šupky zo zeleniny a ovocia, aj citrusové plody), papierové vreckovky, podrvené orechové škrupiny atď.

Čo nepatrí do kompostu: zvyšky mäsa, ryby, mliečne výrobky, sklo, plasty, kovy, textil, piliny z drevotriesky, uhynuté zvieratá, chemicky ošetrené zvyšky, trus mäsožravých zvierat.

KAM UMIESTNIŤ KOMPOSTÉR

Kompostér by nemal byť v blízkosti zdroja pitnej vody ani v záplavovom území. Pre vaše pohodlie a efektivitu je najlepšie, ak nie je vzdialený od zdroja biologického odpadu a prístup k nemu je pohodlný. Nemal by byť vystavený celodennému priamemu slnku, lepší je polotieň niekde pod stromom alebo miesto, kde viete, že počas dňa slniečko nedovidí. Okolo kompostéra má byť dostatočný priestor na možnosť manipulácie s náradím a následné vyberanie kompostu

ZÁKLADNĚ PODMIENKY KOMPOSTOVANIA

Pravidlom úspešného priebehu kompostovania je rôznorodá skladba materiálov, optimálna vlhkosť a dostatok vzduchu.

1. Veľkosť a skladba materiálov

Pri ťažšie rozložiteľných materiáloch (uhlíkatých), ako sú drevo, tvrdšie časti zeleniny či stonky starších rastlín platí základné pravidlo, že čím sú častice menšie, tým rýchlejšie sa skompostujú.

Mäkké a šťavnaté materiály (dusíkaté) ako hnoj, pokosená tráva, kuchynský bioodpad sú ľahko rozložiteľné, preto je potrebné ich zmenšovať. Dobrý rozklad zabezpečí vyvážené miešanie materiálov. Platí, že dusíkaté materiály musíme zmiešavať s uhlíkatými a ich objemový pomer by sa mal približovať k 1:1.

2. Prístup vzduchu a vody

Užitočné baktérie a pôdne organizmy, ktoré sa starajú o rozklad zeleného odpadu potrebujú okrem živín aj neustály prísun vzduchu a dostatok vlhkosti. Ak im dokážete zabezpečiť vyváženú kombináciu, začnú sa množiť rýchlym tempom. Aj tu platí, že čím menšie častice odpadu do kompostu dáte, tým sa skôr skompostujú. Platí však aj pravidlo, že čím sú častice menšie, tým je medzi nimi menej dutiniek, kde sa môže udržať vzduch. Bez neho kompost iba hnije a zapácha. Preto je potrebné masu z času na čas prevzdušniť.

3. Správna vlhkosť Ďalšou podmienkou dobrého kompostovania je správna vlhkosť. Nedostatok vlhkosti spomaľuje až zastavuje proces rozkladu, naopak nadmerná vlhkosť spôsobuje nežiadúci hnilobný proces. V prípade potreby ju doplniť poliatím, prípadne znížiť pridaním suchých materiálov. Správnu vlhkosť možno zistiť iba rukou. Ak z materiálu vytlačíte iba niekoľko kvapiek - je všetko v poriadku.

KEDY JE KOMPOST ZRELÝ?

Vyzretý kompost má hnedú až tmavohnedú farbu, drobnohrudkovitú štruktúru, nezapácha, ale vonia ako lesná pôda.

O zrelosti kompostu sa môžete presvedčiť jednoduchým testom klíčivosti. Do nádobky s vlhkým preosiatym kompostom vysejte semienka žeruchy siatej a ak počas týždňa väčšina semien vyklíči, môžete kompost použiť v záhrade.


Vytvorené: 17. 8. 2021
Posledná aktualizácia: 17. 8. 2021 14:27
Autor: Správca Webu